czwartek, 27 października 2011

Szybko, łatwo, pysznie ;)


Naprawdę nie znam nic szybszego, prostszego i bardziej pasującego do gorącej herbaty czy kawy :) Tym bardziej, że nie raz zdarza się, że może do nas wpaść nieoczekiwanie ktoś bliski a my chcemy go szybko poczęstować czymś smacznym.

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • jajko
  • miód

Ciasto francuskie odpakowujemy, rozwijamy i nacinamy je najpierw poziomo dzieląc je na dwie części, po czym robimy trzy pionowe nacięcia, tak by w rezultacie powstało nam sześć równych kwadratów. Każdy kwadrat przecinamy na ukos by powstały po dwa trójkąciki.


Następnie każdy trójkącik zawijamy w rulonik, starając się  tak wycelować jednym z rogów trójkąta by przecinał nam środek rogalika.



Następnie boki naszego rulonika zawijamy tak by kształtem przypominał półksiężyc.


Żółtkiem od jajka smarujemy rogaliki, po to by przy pieczeniu otrzymały ładny, złoty kolor :)




Wkładamy rogaliki do piekarnika (nagrzanego do 180 st C) i pieczemy ok 15 min 
Jeszcze ciepłe po wyjęciu z piekarnika polewamy miodem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz