wtorek, 18 października 2011

Moje Penne a'la carbonara :)



Istnieje wiele wariantów tradycyjnego spagetti carbonara (spotkałam się nawet z pizzą carbonara!!! ) Jest to danie dość specyficzne w smaku- subtelnym, ale charakterystycznym. Bazą jest dobrze przyrządzony sos i boczek. Ja użyłam do niej makaronu penne, ale równie dobrze komponuje się do tego makaron tagliatelle :) To co? Gotujemy!


Składniki:
  • makaron penne
  • 200g (około czterech dużych łyżek) śmietany 12%
  • cebula
  • boczek
  • parmezan (rzadko można natknąć się na ten oryginalny włoski, ale są w sklepach do kupienia takie od razu starowane w torebkach) 
  • 4 żółtka 

Zaczynamy od wstawienia wody na makaron, którą solimy i czekamy aż woda się zagotuje. W tym czasie możemy zabrać się do przyrządzania naszego sosu. Do dużej miski, (lub innego naczynia, w którym mamy zamiar podać makaron) wlewamy cztery żółtka od jajek


Następnie dodajemy cztery duże łyżki śmietany i mieszamy całość



Istotne jest, żeby do sosu dodać starkowany ser, ile go dodajemy zależy od naszych preferencji, ja dodałam dwie duże łyżki i zmieszałam całość by ser wkomponował się w sos.


Sos mamy już gotowy, więc w dalszy ciągu bierzemy się do krojenia cebuli. Walczymy ze łzami krojąc ją w kosteczkę :)


Dalej kroimy boczek w kosteczkę lu cienkie plasterki, jak kto woli


Składniki wsypujemy razem na rozgrzaną patelnię i podsmażamy do momentu aż cebulka nam sie zeszkli, mieszając co jakiś czas oczywiście żeby nam się nic nie przypaliło!


Ugotowany i odcedzony makaron przerzucamy do miski z sosem i mieszamy całość starając się by sos pokrył nam cały makaron. Następnie na wierzch polewamy cebulą i boczkiem. Dla dodania potrawie lekkości posypujemy posiekaną świeżą bazylią i parmezanem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz