Istnieje wiele wariantów tradycyjnego spagetti carbonara (spotkałam się nawet z pizzą carbonara!!! ) Jest to danie dość specyficzne w smaku- subtelnym, ale charakterystycznym. Bazą jest dobrze przyrządzony sos i boczek. Ja użyłam do niej makaronu penne, ale równie dobrze komponuje się do tego makaron tagliatelle :) To co? Gotujemy!
Składniki:
- makaron penne
- 200g (około czterech dużych łyżek) śmietany 12%
- cebula
- boczek
- parmezan (rzadko można natknąć się na ten oryginalny włoski, ale są w sklepach do kupienia takie od razu starowane w torebkach)
- 4 żółtka
Zaczynamy od wstawienia wody na makaron, którą solimy i czekamy aż woda się zagotuje. W tym czasie możemy zabrać się do przyrządzania naszego sosu. Do dużej miski, (lub innego naczynia, w którym mamy zamiar podać makaron) wlewamy cztery żółtka od jajek
Następnie dodajemy cztery duże łyżki śmietany i mieszamy całość
Istotne jest, żeby do sosu dodać starkowany ser, ile go dodajemy zależy od naszych preferencji, ja dodałam dwie duże łyżki i zmieszałam całość by ser wkomponował się w sos.
Sos mamy już gotowy, więc w dalszy ciągu bierzemy się do krojenia cebuli. Walczymy ze łzami krojąc ją w kosteczkę :)
Dalej kroimy boczek w kosteczkę lu cienkie plasterki, jak kto woli
Składniki wsypujemy razem na rozgrzaną patelnię i podsmażamy do momentu aż cebulka nam sie zeszkli, mieszając co jakiś czas oczywiście żeby nam się nic nie przypaliło!
Ugotowany i odcedzony makaron przerzucamy do miski z sosem i mieszamy całość starając się by sos pokrył nam cały makaron. Następnie na wierzch polewamy cebulą i boczkiem. Dla dodania potrawie lekkości posypujemy posiekaną świeżą bazylią i parmezanem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz