Zamówiłam kiedyś we włoskiej restauracji i zasmakowało mi na tyle, że chciałam je odtworzyć. Lubie wracać do tego śmietanowego smaku, tym bardziej, że przyrządza się go tak szybko, że nawet nie wiedziałam, w którym momencie mam robić zdjęcia! :)
Składniki:
- makaron tortellini
- opakowanie śmietany kremówki (500g)
- masło
- szynka
Na początek do gotującej się, osolonej wody, wrzucamy tortellini. Powinno gotować się 15 minut-czyli w między czasie możemy zająć się resztą
Kroimy szynkę w cienkie długie paski i wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię, lekko podsmażając, po czym...
...dolewamy zawartość śmietany. Śmietanę łatwo zważyć, dlatego dosyć często delikatnie mieszamy. Moim zdaniem słoność którą ma w sobie szynka starcza by doprawić sos, ale spróbujcie czy nie wymaga dodatkowego dosolenia :)
Okej, makaron powinien już być gotowy do odcedzenia. Kiedy mamy pewność, że już nie ma w nim nadmiaru wody, dodajemy go bezpośrednio do sosu. Całość mieszamy, tak by każdy makaronik "otulił się" sosem :P Gotowe! Im gorętsze, tym lepiej, więc zajadać od razu :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz