niedziela, 27 listopada 2011

Lasagne! :)


Cóż można powiedzieć o lazanii? Bardzo dobra, bardzo włoska- dla mnie to wystarczające powody dla, których warto ją przyrządzić :)


Składniki:
  • 500g mielonego mięsa
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • natka pietruszki
  • pomidory w puszce (najlepiej kupić od razu krojone)
  • makaron do lazanii
  • żółty ser (ja wykorzystałam ten w plasterkach- dwa opakowania)
Sos beszamelowy:
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • gałka muszkatołowa 
  • sól 
  • pieprz
  • szklanka mleka


Na początek wstawiamy wode na makaron do dużego garnka- dodajemy do niej nie tylko sól, ale też trochę oliwy. Na drugim palniku przygotowujemy sobie sos- zaczynając od rozpuszczenia masła i wymieszaniu go z mąką:




Bardzo łatwo jest go przypalić, więc musimy być ostrożni :) Do takiej mieszanki dodajemy szklankę mleka cały czas mieszając, sos powinien mieć gładką konsystencję- przypominającą budyń.




Na koniec doprawiamy go gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Jeśli sos zgęstnieje ze bardzo, łatwo doprowadzić go z powrotem do kremowej konsystencji, dolewając odrobinę mleka :)
Okej, woda nam zaczyna powoli się gotować więc możemy wrzucać do niej makaron, a w międzyczasie zająć się mięsem :)
Najpierw na tłuszcz wrzucamy czosnek, by nadać mu charakterystyczny posmak.


Następnie dodajemy mięso, cebulę. Nie wygląda to zbyt kolorowo(i apetycznie)-ale spokojnie, po dodaniu pietruszki i pomidorów całość zyskuje zupełnie inny wygląd :)  Dodajemy pieprz i sól do smaku.










Zakładając, że makaron już się ugotował i go odcedziliśmy, mamy gotowe wszystkie składniki teraz pozostaje tylko kwestia ułożenia ich na naczyniu żaroodpornym.
Sam spód smarujemy sosem beszamelowym


następnie układamy warstwę makaronu...


Na makaron nakładamy mięso


Na mięso nakładamy sos...


...a na sos znowu układamy makaron. Na koniec tej przekładanki układamy ser, żeby skleić kolejną warstwę- którą odtwarzamy dokładnie w tej samej kolejności. Nie wiem ile Wam się uda ułożyć warstw- to nie jest bardzo istotne czy będą dwie grubsze, czy trzy cieniej smarowane- liczy się jedynie by na wierzchu był ser, który ładnie się opiecze :)


Piekarnik nagrzewamy do 200st C i wkładamy do niego lazanię na 20-30 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz