sobota, 12 listopada 2011

Jabłecznik :)


W pieczeniu stawiam dopiero pierwsze kroki, ale któż by nie oparł się pokusie upieczenia delikatnego ciasta, z miękkim biszkoptem i jabłkami...Ja na pewno nie! Co prawda moje biodra zaczynają krzyczeć "Magda miejże litość!" Ale w takich sytuacjach wolę posłuchać podniebienia ;)

Składniki:
  • 4 jajka
  • cukier wanilinowy
  • szklanka cukru
  • 1kg jabłek
  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia  
  • cynamon

 Żeby zrobić ciasto musimy w jednym naczyniu połączyć jajka z cukrami...



...natomiast w osobnym do mąki dodać proszek do pieczenia.


Na tym etapie przygotowujemy także jabłka, które obieramy i kroimy w plasterki


Dobra, skoro wszystko już przygotowane to bierzemy w dłoń mikser i mieszamy ze sobą jajka i cukier, do czasu aż masa ciasta zacznie być puszysta.


Następnie stopniowo dodajemy do ciasta mąkę by je zagęścić.


Teraz stopniowo dodajemy do ciasta jabłka, delikatnie mieszając je łyżką.


Nim je upieczemy przygotowujemy naszą formę. Moja nie jest specjalnie duża, ma wymiary zbliżone do dużego talerza, można też użyć tortownicy. Do przygotowania używamy papieru do pieczenia, którym ścielimy dno formy. Całą jej powierzchnię smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.



Nie pozostaje nam już nic innego, jak równomiernie wyłożyć ciasto. Można, je przyozdobić z wierzchu jabłkami, żeby ładniej się prezentowało :)


No i oczywiście, czymże byłyby jabłka bez cynamonu? :)


Ciasto już jest przygotowane, więc wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 160st C, na ok 50 minut. Gotowe! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz